poniedziałek, 21 listopada 2016

Śledzie po kaszubsku


Potrawa ta u mnie gości na wigilijnym stole

Składniki:

5 płatów śledziowych,
2 marchewki,mały przecier pomidorowy,
2 cebule,
2 łyżki octu,
2 łyżki cukru,
olej,
przyprawy: pieprz, majeranek,

 Wykonanie :

Rozgrzać olej w rondlu na patelni. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodać marchew pociętą na tarce na grubych oczkach. Lekko podsmażyć, następnie dodać przecier pomidorowy, ocet i cukier.  Poddusić przez 10-15 minut. Przyprawić do smaku. Przestudzić i dodać wymoczone i pokrojone na kawałki śledzie. Wymieszać. Przełożyć do słoika. Aby uzyskać Można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz