piątek, 11 listopada 2016

Ryba po grecku



Ryba jest w tym przepisie bez smażenia.
Jest to moja potrawa na wigilijnym stole. 

Składniki:
3 filety z ryby,
4 marchewki,
1 cebula,
2 pietruszki,
½ selera,
Mały przecier pomidorowy,
2 łyżki oleju,
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek.


Wykonanie:
 Warzywa umyć obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Rozgrzać olej i podsmażyć lekko okrojoną cebulę. Po chwili dodać startą na grubych oczkach : marchew, pietruszkę i selera. Podlać przecierem pomidorowym. Na wierzch położyć kawałki ryby ( może być jeszcze zamrożona).
Poddusić przez 15- 20 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Można podawać ją na ciepło z ryżem lub z chlebem.

U mnie jest ona nieodzowna na wigilijnym stole i wtedy jest podawana na ciepło jako oddzielna potrawa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz