poniedziałek, 15 sierpnia 2016

patisony nadziewane





wykorzystujemy to co aktualnie jest dostępne,
najlepiej te wyhodowane we własnym ogródku 


Składniki:
Kilka małych patisonów ( świeże),

2 łyżki ryżu,

2 jabłka,

Przyprawy: sól, pieprz, imbir,

Łyżeczka masła,

Pomidor i pomidorki koktajlowe, daktylowe,

Kilka śliwek,

Liścia bazylii,


Wykonanie:
Umyte patisony skroić z góry i łyżeczką wydrążyć miąższ z nasionami. W środki lekko posolić.
Ryż ugotować przez 15 minut.  Jabłka obrać i skroić  na n kostkę dodać do gotującego ryżu i jeszcze gotować przez 5 minut.
Przyprawić solą, pieprzem i imbirem. Nadziewać farszem patisony. Na każdy ułożyć cienki plasterek masła . Pomidor pokroić na plasterki i ułożyć je na patisonach. Przełożyć patisony do naczynia żaroodpornego lub na blachę. Obok patisonów ułożyć połówki śliwek, pomidorki koktajlowe, daktylowe i świeżą bazylię.  Zapiec w piekarniku w  temperaturze 220  stopni prze 30 minut. Podawać na ciepło z zapieczonymi śliwkami i pomidorkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz