piątek, 19 sierpnia 2016

Cukinia nadziewana mięsem




Składniki:
2 – 3 cukinie,
15 dkg mięsa mielonego,
Mała cebula,
Ząbek czosnki,
1 jajko,
1 łyżka bułki tartej,
Pół  bułki świeżej,
Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
Łyżeczka masła,
Pomidor,
2 plasterki żółtego sera,
Świeża bazylia.

Wykonanie:
Cukinie umyć, przekroić  i wydrążyć  środek z gniazdami nasiennymi. Lekko posolić i na dnie położyć bardzo cieniutkie  plasterki masła.
 Bułkę świeżą namoczyć w wodzie, następnie odsączyć  i dodać do mięsa mielonego. Wymieszać. Wybić jajko. Pół obranej cebuli drobno posiekanej dodać do mięsa. Następnie mały ząbek czosnki  posiekany i  mocno zgnieciony dodać do mięsa. Farsz doprawić do smaku: solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać płaską łyżkę bułki tartej. Wszystko dobrze wyrobić.
Przygotowanym farszem napełnić wydrążone cukinie. Na wierzch rozłożyć drugą połowę pokrojonej drobno cebuli, plasterki  pomidora ,a na wierzch  kawałki żółtego sera. Obłożyć świeżą bazylią.
Piec w piekarniku 35-40 minut w temperaturze 200 stopni.  Podawać na ciepło  polane lekko keczupem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz