sobota, 27 sierpnia 2016

Placek drożdżowy ze śliwkami



Teraz jest sezon na śliwki .
Placek drożdżowy udaje się.
 Ciasto jest wspaniałe.

Składniki:
½ litra mleka,
 6 dkg drożdży,
Ok. 1 kg mąki pszennej typ 550,
1,5 kg cukru,


2 jajka całe i 3 żółtka,
1 łyżka masła,
2/3  małej śmietany 30%,
Cukier waniliowy,
Zapach migdałowy,
1 kg śliwek,

Kruszonka:
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki,
Płaska łyżka masła

Wykonanie:
Mleko lekko podgrzać . Skruszyć drożdże, dodać  czubatą łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Dobrze wymieszać,  przykryć i odstawić w ciepłe miejsce . Powinno być konsystencji gęstej śmietany.
Po 10 minutach dosypać trochę mąki,  wymieszać  i odstawić. Ciasto powinno rosnąc.
Masło rozgrzać  w garnku, dodać śmietanę.  Dodać utarte z cukrem jajka i żółtka oraz zapach  cukier waniliowy.  Całość lekko ciepłe dodać do  ciasta. Dobrze wyrobić łyżką , dodać trochę mąki i nadal wyrabiać łyżka. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.   Ciasto powinno wyrosnąć. Przemieszać i dodać więcej mąki, wyrobić łyżka, na wierz posypać mąka. Przykryć i odstawić.
Umyć śliwki,  przekroić każdą na pół i wyjąc pestki. Posypać  je cukrem i niewielką ilością mąki.
Przygotować blachę  dużą ( tradycyjnej wielkości. Wyłożyć papierem do pieczenie. Przegnieść ciasto. Podsypać mąką i przełożyć na blachę, wyrównać. Ułożyć na nim śliwki, środkami do wierzchu.
Przygotować kruszonkę. Wygnieść na talerzu : mąkę, cukier i masło.  Posypać nią grubo ciasto.   Powinno trochę wyrosnąć.
Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni  45 minut. Po 20 minutach można zmniejszyć temperaturę do 180  stopni.  Wyjąć  z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

1 komentarz: