niedziela, 22 maja 2016

śnieżna góra lodowa



 Biszkopt

Składniki:

  •  5 jaj,
  • 1 szklanka cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,

Wykonanie:
Białka ubić na pianę z szczyptą soli i kilkoma kroplami soku z cytryny. Dodać cukier i cukier waniliowy
i jeszcze ubijać. Następnie dodawać żółtka lekko mieszając łyżką, potem mąkę z proszkiem do pieczenia.
Piec w 180 o C  przez 30-45 minut.
Upieczone przekroić na dwa cienkie placki.

Poncz do nasączenia upieczonego ciasta: 

składniki:
  • 1/2 szklanki wody,
  • zapach śmietankowy


Krem karpatka:

  • 1 opakowanie kremu do karpatki,
  • 1/2 litra mleka,
  • 200 gram masła lub margaryny,okrągłe biszkopty

Krem  wykonać zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotować budyń, ostudzić i wyrobić z masłem

Wykonanie:
Dolne ciasto nasączyć i nasmarować połową kremu, na to druga warstwa ciasta, nasączyć ją i rozsmarować
 resztę kremu.

Okrągłe biszkopty pokroić na pół i powtykać połówki na stojąco , szerszą częścią do dołu w równych
 rzędach jeden obok drugiego. Pomiędzy rzędami pozostawiamy niewielkie przerwy.

Krem śnieżny:

  • 250gram masła,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 szklanki mleka w proszku,
  • dodatkowe 2 czubate łyżki mleka w proszku,
  • 2 czubate łyżki kakao.
  • wiórki kokosowe.

Wykonanie:
 Masło zagotować z wodą, a następnie ostudzić. W lekko ciepłe wetrzeć mikserem 2 szklanki mleka w proszku,
Krem podzielić na dwie części dodać 2 łyżki mleka w proszku, a do drugiej kakao.
Pomiędzy stojące biszkopty wlewać łyżką masę ciemną, a na wierzch masę jasną. Posypać wiórkami.
Odstawić do lodówki  na 5 godzin, a najlepiej do następne
go dnia.

( przepis ten znalazłam w internecie
 i lekko go zmieniłam)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz