piątek, 13 maja 2016

Pierogi ze szpinakiem



Pierogi ze szpinakiem
( smaczne i zdrowe - zawierają dużo żelaza, wapnia i innych składników)

Składniki:
40 dkg sera  biały (sanniki lub inny) ,
1 jajko,
2 ząbki czosnku,
1/3 opakowania szpinaku mrożonego lub świeżego,
½ kg mąki,
woda gotująca 1 szklanka,
2 łyżki oleju,
Sól, pieprz,
 

 Wykonanie:
Połowę mąki przesypujemy do miseczki i zalewamy gotującą wodą. Mieszamy aż powstanie gęsty klej. Dodajemy żółtko, olej i sól.  Na stolnicę wysypujemy część mąki i na to mąkę zaparzaną z dodatkami. Zagniatamy ciasto dodając do niego 1 łyżeczkę rozdrobnionego szpinaku..
Szpinak lekko sparzamy i odsączamy na sicie. W naczyniu rozkruszamy ser, dodajemy drobno posiekany czosnek, sól i pieprz oraz odsączony szpinak. Wygniatamy wszystko. Farsz do pierogów gotowy.
Wyrobione ciasto dzielimy i  formujemy rulon, który następnie kroimy na cząstki grubości 2 -2,5 cm. Każdy powstały krążek rozwałkujemy wałkiem  na okrągły  placuszek. Nadziewamy go farszem, składamy na pól  i zlepiamy pierogi.  Gotowe pierogi wrzucamy na gotującą wodę i gotujemy aż wypłyną i jeszcze chwilę.
 Podajemy na ciepło. Można polać przesmażoną na maśle bułką tartą.
Sposób wykonania  pierogów na fotografiach pokazałam na moim poście „ pierogi z kapustą"




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz