wtorek, 17 maja 2016

STROGONOW





Składniki:

  • ½ kg pieczarek,
  • 1 kg mięsa chudego wołowego lub wieprzowego,
  • 1 duża cebula,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1-2  ogórki korniszony,
  • Przecier pomidorowy,
  • Kostka rosołowa,
  • Pieprz, sól, majeranek ,czerwona papryka słodka i trochę ostrej,
  • Śmietana 1-2 łyżki,
  • Tłuszcz do smażenia,



Wykonanie:

Mięso wieprzowe pokroić w wąskie paski, obsypać papryka mieloną słodka i ostrą oraz majerankiem. Rozgrzać olej lub inny tłuszcz i obsmażyć na nim mięso. Jeszcze trochę smażyć aż zmieni kolor. Przełożyć do garnka i podlać wodą. Dusić na bardzo wolnym ogniu.

 Cebulę pokroić i paski i obsmażyć. Następnie pieczarki pokroić w plasterki  ( można  na desce do krojenia mizerii) i obsmażyć. Ogórek pokroić w długie wąskie paseczki, podobnie pokroić paprykę świeżą.

Jak mięso będzie miękkie dodać do niego przesmażoną cebulę, pieczarki, ogórek i paprykę podlać przecierem  pomidorowym. Przyprawić do smaku. Dusić razem 10-15 minut.

Można podawać z chlebem , z ziemniakami, samo lub do ryżu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz