sobota, 28 maja 2016

Botwina

bardzo smaczna wiosenna zupa
Składniki:

  • 2 litry wody,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 angielskie ziela,
  • 6 ziaren pieprzu,
  • kostka rosołowa lub bulion,
  • pęczek buraczków młodych- botwiny,
  • mała maślanka,
  • mały jogurt,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 łyżka maki,
  • przyprawy: kwasek cytrynowy, 1 łyżka cukru, sól, pieprz,
  • 4 jajka na twardo,


Wykonanie:

Do zimnej wody wkładamy listki laurowe, kostkę rosołową, angielskie ziele, pieprz ziarnisty, trochę kwasku cytrynowego oraz dobrze wypłukane i pokrojone na drobno wr4az z liśćmi młode buraczki czerwone i cukier. Krótko gotujemy na małym ogniu. Dodajemy maślankę wraz z rozmieszaną mąką i śmietaną. Do wymieszanie dodajemy część gorącej zupy. Wlewamy do gotującej zupy jeszcze chwilę gotujemy. Przyprawiamy do smaku.
Podajemy z pokrojonym jajkiem.


W upalne dni można podawać przestudzoną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz