mazurki to tradycyjne ciasta na wielkanocny stół
Składniki na
kruche ciasto:
100 g masła lub margaryny,
350 g mąki pszennej,
2 jajka,
2 łyżki mleka,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
2 łyżki miodu prawdziwego,
2 łyżki miodu sztucznego,
2 łyżki cukru,
Cukier waniliowy,
Składniki na wierzch
jednego placka:
½ kostki margaryny lub masła,
2 łyżki cukru,
2 łyżki miodu,
200 g orzechów włoskich i pistacjowych,
Składniki
dodatkowe:
Dżem wiśniowy lub śliwkowy,
Masa kajmakowa
WYKONANIE:
Mleko rozgrzać i
dodać do niego sodę. Do miski dodać
jajka, masło, cukier, mąkę miód i
spienione mleko z sodą. Wszystko wymieszać na gładką masę, dodać śmietanę i
zmiksować. Ciasto podzielić na dwa równe placki. Przygotować dwie blachy 22x27 cm. Wyłożyć je
papierem do pieczenia. Ciasta rozwałkować i włożyć na blachy. Ciasto ponakłuwać widelcem. Jedno z ciast
upiec w 180 stopniach prze 20 minut.
W tym czasie rozgrzać masło lub margarynę z cukrem i miodem.
Dodać pokrojone na drobno orzechy. Wymieszać i wyłożyć na drugi placek. Drugi
placek upiec w 180 stopniach prze 15 minut.
Upieczone ciasto bez orzechów układamy na spodzie. Na nim wykładamy słoik dżemu i
rozsmarowujemy go. Na wierzchu układamy ciasto z orzechami. Dobrze przyciskamy
i na wierzch rozsmarowujemy masę kajmakową.
Całość odkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej do drugiego dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz