czwartek, 4 października 2018

masło śmietankowe


Sposób na wykorzystanie śmietany.
Co za smak, jak przed laty u babci!!!

Składniki:
2 ½  śmietany 30%,
Szczypta soli


 Wykonanie:
Śmietanę ubijać długo mikserem. Dodać  odrobinę gorącej wody. Dalej ubijać    śmietana się zważy i będą się oddzielać cząstki masła.   Jeszcze jakiś czas ubijać na małych obrotach.  Przecedzić nad garnkiem.  Odsączoną  maślankę można wykorzystać do wypicia lub zabielania, zakwaszania  zup.  Masło  trochę łyżka  poodciskać, aby było zwarte.  Przełożyć  do miski z zimną wodą. Poodciskać białą maślankę.. Wypłukiwana jest  maślanka. Przełożyć na sito, aby woda odsączyła się. Odczekać.  Na talerzu ugniatać, aby masło było zwarte.  Odlewać maślankę z wodą.
Masło gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz