sobota, 22 lipca 2017

Gofry




GOFRY (przepis na ok. 12 szt.)
 Składniki:
2 jajka,
 2 szkl. mąki,
 1/2 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła,
 1 i 3/4 szkl. mleka,
4 łyżki cukru, 
3 łyżeczki proszku do pieczenia, 
szczypta soli.

Wykonanie:
Wymieszać składniki suche i mokre oddzielnie. Miksując, powoli wsypujemy suche składniki do mokrych aż powstanie jednolita masa. Na rozgrzaną płytę gofrownicy wlać porcję ciasta.
Zamknać górną pokrywę. Piec ok. 5-7minut. Zaleca się aby w połowie pieczenia uchylić na 3 sekundy górną pokrywę w celu pozbycia się nadmiaru pary.
Podawać z dżemem, owocami, cukrem pudrem, lodami, konfiturami, polewami

W tej wersji: Bita śmietana, starta czekolada, lody śmietankowe, lody owoce leśne, polewa czekoladowa, banan, winogrono jasne.

NAJSMACZNIEJSZE GOFRY PODAWANE SĄ NA GORĄCO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz