czwartek, 13 lipca 2017

Ryba pieczona z ziemniakami


Skladniki:
Pstrąg tęczowy - płaty ( te są z Biedronki),
Sól,
Pieprz,
Łyżeczka masła,
Łyżeczka oliwy,
Plastry cytryny,
Świeże przyprawy:  oregano, natka z pietruszki , koperek
Ziemniaki,
Sól,
Papryka,
 Wykonanie:

Płaty ryby przyprawić solą i pieprzem.  Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Rybę skropić oliwą i cytryną. Położyć na niej plasterki cytryny i kawałeczki masła.  Całość posypać ziołami : oregano, natką z pietruszki i koperkiem. Wstawić do piekarnika na 30 minut i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza.  Jak się zarumieni można temperaturę zmniejszyć.

Obrane ziemniaki gotować 10 minut w lekko osolonej wodze.  Wyjąc z wody. Pociąć na grubsze plastry i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać  papryką czerwoną i innymi przyprawami oraz skropić oliwą.  Piec obok ryby w piekarniku.
 Podajemy na ciepło z surówką z młodej kapusty.

Przeczytaj dlaczego warto jeść morskie ryby jesienią! SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz