czwartek, 8 września 2016

Knedle ze śliwkami



Knedle ze śliwkami

Znalezione obrazy dla zapytania śliwki węgierki

Składniki:
½ kg ugotowanych ziemniaków,
4 łyżki maki pszennej,
2 czubate łyżki maki ziemniaczanej,
1 jajko,
Sól,
1 czubata łyżka cukru,
Śliwki,
masło do polania i bułka tarta.

Wykonanie:
Ziemniaki zmiksować blenderem.  Dodać jajko, mąkę zwykłą i ziemniaczaną, sól, 1 płaską łyżeczkę cukru. Wyrobić ciasto.
Śliwki umyć, wypestkować, przeciąć na pół lub na cztery części.  Zasypać resztą cukru i wymieszać.
Z ciasta formować  kule, zrobić w nich zagłębienie na włożenie śliwki. Zalepić dokładnie i obtoczyć w mące. Wrzucać na gotującą osolona wodę. Gotować 5 – 10 minut.  Wyjąć na łyżce cedzakowej i wykładać na talerze. 
Podawać polane masłem z przesmażona bułka tartą. Można dodatkowo posypać cukrem.

Z przepisu wychodzi 15 sztuk.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz