sobota, 9 czerwca 2018

Botwina z makaronem




 Składniki:
Wywar warzywny lub z rosołu,
Młode buraczki  z łodygą i liśćmi,
2 listki laurowe,
2 angielskie ziela,
Koperek,
½ szklanki mleka,
Mały jogurt naturalny,
1 płaska łyżka mąki,
1 łyżka płaska cukru,
Sól, pieprz czarny mielony,

Makaron  dowolny.

Wykonanie:

Ugotować makaron w osolonej wodzie.

Buraczki bardzo dokładnie umyć.  Pokroić na drobno i wrzucić do wody z wywarem warzywnym lub z rosołu. Dodać liście laurowe, angielskie ziele, cukier i pokrojony na drobno koper.  Pogotować 10 minut. W mleku rozrobić mąkę, dodać jogurt. Dokładnie wymieszać.  Dodać trochę gorącej zupy i razem wymieszać. Wlać do zupy. Zamieszać i zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz