wtorek, 12 czerwca 2018

Sałatka z młodych małych buraczków.



Składniki:
Kilka małych buraczków czerwonych,
Kawałek pora ( część biała od korzenia),
½ ogórka świeżego,
 Liście sałaty ,
Koperek,
Sól,
Pieprz,
1 łyżka oleju ( ja dodałam olej z pestek winogron),


Wykonanie:
Buraczki ugotować.  Wystudzić.( Wykorzystuję buraczki , które wkładam  w całości do garnka gotując  botwiną lub barszczyk czerwony.)  Sałatkę dokładnie wypłukać  i rozdrobnić,   Buraczki pokroić na drobno tak jak na mizerię. Podobnie pokroić ogórka i pora. Dodać pokrojony drobno koper.  Wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Dodać olej i wymieszać.
Można podawać do obiadu do drugiego dania lub  do kolacji.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz