wtorek, 15 maja 2018

przekładaniec śmietanowy



(przepis na  blachę  22 x 35)
składniki
SPODY :
*      80 dag mąki pszennej tortowej
*      2 jajka
*      200g śmietany gęstej, kwaśnej 
*      100 g masła lub margaryny rozpuszczonego i ostudzonego
*      1  cukier waniliowy
*      0,5 szklanki cukru (szklanka 250ml)
*      1 płaska  łyżeczka amoniaku
KREM:
*       800ml mleka
*      250ml śmietany gęstej 18%
*      3 jajka
*      3/4 szklanki cukru
*      1 cukier waniliowy
*      250g masła lub margaryny
*      3 łyżki mąki ziemniaczanej ( czubate)
*      -1 łyżka mąki pszennej (czubata)
DODATKOWO na wierzch :
*      1 tabliczka czekolady białej
Wykonanie:

Składniki na blaty dajemy do miski i zagniatamy z nich ciasto, jeśli się klei można dodać trochę mąki.
Ciasto dzielimy na 4 równe części.

Każdą część wałkujemy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Spody są cienkie, ale pod wpływem amoniaku lekko podrosną.
Spody pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Ważne by ich zbytnio nie przypiec, muszą zostać białe.
Gdy mamy gotowe 4 spody przechodzimy do przygotowania kremu śmietanowego.

Mleko przelewamy do garnka, dodajemy cukier oraz masło lub margarynę oraz cukier waniliowy i gotujemy . W osobnej misce mieszamy śmietanę, mąki, jajka na gładką masę. Dodajemy do mleka i gotujemy.
Masę odstawiamy na kilka minut, i potem przekładamy nią spody.
Ciasto odstawiany do wystygnięcia. Gdy jest chłodne posypujemy je startą białą czekoladą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz