środa, 25 kwietnia 2018

Przekładaniec czekoladowy


Składniki:
Biszkopt
4 jajka,
1 szklanka maki,
2 łyżki kakao,
1/2 szklanki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sodki,
3 łyżki oleju,

Krem I
1 i1/2 szklanki mleka,
budyń czekoladowy,
1 i 1/2 kostki masła lub margaryny,
1 czekolada gorzka,
biszkopty okrągłe,

Krem II
1/2 litra śmietany 30%,
3 łyżeczki żelatyny,
3 łyżki cukry pudru,
1/3 szklanki wody,

Nasączenia biszkoptów
1/4 szklanki wody,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka cukru pudru,
alkohol,

Wykonanie:


Jajka ubić z cukrem na puszysta masę. Dodać make z sodą i proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Dodać kakao i olej, Piec w 180 stopniach 40 minut.   Przekroić na dwa placki. 

Ugotować budyń i dodać do gorącego czekoladę -  rozpuścić ją. Ostudzony budyń utrzeć z masłem na puszystą masę.

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody.   Śmietanę ubić z  cukrem i dodać ostudzoną żelatynę.

Zrobić poncz do nasączenia biszkoptów. W gorącej wodzie rozpuścić cukier. Dodać sok z cytryny i do ostudzonego dodać alkohol.

Na pierwszy placek z biszkoptu wyłożyć krem budyniowy. Wcisnąć lekko na nim biszkopty. Nasączyć je ponczem. Lekko przykryć resztką kremu budyniowego. Położyć drugą część biszkoptu, a na nią wyłożyć krem ze śmietany. Posypać startą czekoladą lub polać polewą czekoladową. Włożyć do lodówki na 2 godziny lub dłużej. ( ja na zdjęciu śmietanę wyłożyłam na krem budyniowy. Przykryłam drugim plackiem, a na wierzchu polałam czekoladą)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz