poniedziałek, 9 kwietnia 2018

rolada z indyka


Rolada z indyka



v  1 kg pierś indyka
v  250 g pieczarki
v  250 g mięso mielone
v  1 jajko
v  60 g sera feta
v  Pesto z suszonych pomidorów ( przepis niżej)
v  Sól i  pieprz
v  majeranek
v  Natka z pietruszki
v  Oliwa
Mięso umyć, osuszyć i lekko zbić aby powstał prostokąt.  Natrzeć solą i pieprzem.
Pieczarki zetrzeć na tarce na grubych oczkach i podsmażyć na patelni, aby odparowała woda. Dodać mięso mielone i dalej lekko podsmażyć. Dodać jajko. Doprawić farsz solą , pieprzem i majerankiem. Dodać posiekaną natkę z pietruszki. Dobrze wymieszać Na końcu dłuższego boku wyłożyć łyżeczką pesto.  Wyłożyć farsz na mięso, rozprowadzić je.  Na wierzchu przy jednym z boków ułożyć podłużne kawałki fety. Zrolować mięso tak by farsz znalazł się w środku. Spiąć roladę wykałaczkami i obficie wetrzeć oliwę  oraz pzryprawami.. Ułożyć na blaszce piekarnika i piec około 1 godziny  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Z wywaru jaki powstał z pieczenia można zrobić sos dodając 2 łyżki śmietany i 1 łyżka mąki ziemniaczanej. mąkę rozpuścić w minimalnej ilości zimnej wody. Dodacćtrochę pozostawionego pesto. Wymieszać i zagotować.
Pokroić grubsze plastry i podawać na ciepło polane sosem.

Pesto z suszonych pomidorów
v  30 g pestek dyni prażonych
v  3 łyżki oliwy z oliwek
v  2 ząbki czosnku,
v  Trochę  pęczka bazylii
v  100 g suszonych pomidorów
v  Sól i  pieprz
Rozgrzać suchą patelnię i uprażyć krótko pestki dyni. Gorące pestki przełożyć do wysokiego naczynia, dodać resztę składników i zmielić blenderem. Doprawić do smaku solą i  pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz