piątek, 21 kwietnia 2017

Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim

może być danie na specjalne okazje i nie tylko

Składniki:
  • 2 opakowania ciasta francuskiego,
  • 2 polędwiczki wieprzowe,
  • 2 jajka,
  • 200 g mięsa mielonego,
  • 400g pieczarek,
  • 1 mała cebula,
  • Pęczek kopru,
  • Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek,
  • Olej do smażenia polędwiczki,
  • 1 łyżka  czubata bułki tartej,
  • 1 łyżeczka masła,
  • Trochę mąki do rozwałkowania ciasta,
Wykonanie:
Ciasto francuskie rozmrozić,
Na rozgrzanym oleju obsmażyć polędwiczki tak, aby zarumieniły się na złoty kolor dookoła.
Pieczarki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulkę pociąć na małą kostkę. Na rozgrzane masło włożyć, cebulkę, pieczarki i mięso mielone. Podsmażyć, aby odparowała woda z pieczarek, Koperek posiekać i do przestudzonego farszu dodać jajko, bułkę, koperek i przyprawy. Dobrze wymieszać.
Na stolnicy wysypanej mąką lekko rozwałkować ciasto francuskie – dwa kawałki.  Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem.  Wyłożyć farsz na dwa kawałki ciasta francuskiego.  Na środku każdego umieścić polędwiczkę. Zawinąć ciasto i zlepić je.  Umieścić polędwiczki na blasze lub żaroodpornym naczyniu na papierze do pieczenia. Piec w 165 stopniach przez 35 minut. Po wyjęciu można podawać na ciepło pokrojone na grubsze plastry lub na zimno po wystygnięciu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz