środa, 19 kwietnia 2017

Mazurek orzechowo-kajmakowy







mazurki to tradycyjne ciasta na wielkanocny stół
Składniki na kruche ciasto:
100 g masła lub margaryny,
350 g mąki pszennej,
2 jajka,
2 łyżki mleka,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
2 łyżki miodu prawdziwego,
2 łyżki miodu sztucznego,
2 łyżki cukru,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
Cukier waniliowy,
Składniki na wierzch jednego placka:
½ kostki margaryny lub masła,
2 łyżki cukru,
2 łyżki miodu,
200 g orzechów włoskich i pistacjowych,

Składniki dodatkowe:
Dżem wiśniowy lub śliwkowy,
Masa kajmakowa 

WYKONANIE:
Mleko rozgrzać  i dodać do niego sodę.  Do miski dodać jajka, masło, cukier, mąkę miód  i spienione mleko z sodą. Wszystko wymieszać na gładką masę, dodać śmietanę i zmiksować. Ciasto podzielić na dwa równe placki.  Przygotować dwie blachy 22x27 cm. Wyłożyć je papierem do pieczenia. Ciasta rozwałkować i włożyć na blachy.  Ciasto ponakłuwać widelcem. Jedno z ciast upiec w 180 stopniach prze 20 minut.
W tym czasie rozgrzać masło lub margarynę z cukrem i miodem. Dodać pokrojone na drobno orzechy. Wymieszać i wyłożyć na drugi placek. Drugi placek upiec w 180 stopniach prze 15 minut.
Upieczone ciasto bez orzechów układamy na spodzie.   Na nim wykładamy słoik dżemu i rozsmarowujemy go. Na wierzchu układamy ciasto z orzechami. Dobrze przyciskamy i na wierzch rozsmarowujemy masę kajmakową.  Całość odkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej do drugiego dnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz