sobota, 18 sierpnia 2018

Zupa śliwkowa



Odkryłam wspaniały smak zupy śliwkowej
SKŁADNIKI:

10 śliwek,
1,5 litry wody,
2 łyżki śmietany 30%,
Mały jogurt naturalny,
1 czubata łyżka cukru,
Troszkę soli,
Pieprz mielony czarny,
Szczypta cynamonu,
6 goździków,
1 czubata małą łyżeczka maki ziemniaczanej,
1 czubata łyżeczka maki pszennej,

WYKONANIE:
Umyć  śliwki , wydrążyć od pestek. Pokroić je na drobne części. Wrzucić na gotującą wodę. Dodać goździki, cynamon,  trochę pieprzu, cukier i mało posolić . Pogotować z 10 minut. Śmietanę i jogurt zmieszać dodać kilka łyżek zupy, mąki, Potem  dokładnie wymieszać i wlać do zupy. Ponownie zagotować.
Podawać na ciepło z makaronem, a może być jako chłodnik na upalne dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz