niedziela, 4 marca 2018

Żurek z grzankami




Składniki:
Zakwas na Żurek:
1 szklanka przegotowanej ostudzonej wody (lub więcej),
2 łyżki czubate  mąki żytniej,
3 ząbki czosnku,
2 listki laurowe,
2 ziarnka angielskiego ziela,
Trochę ostudzonego wywaru  odlewanego z gotowanych ziemniaków,
Skórki z chleba najlepiej razowego,
Można dosypać trochę otrąb.
 Żurek:
2,5 litra wody,
Wywar z mięsno warzywny,
Majeranek,
Sól, pieprz,
Kilka kromek chleba ( może być czerstwy)


Wykonanie:
Do słoika wsypać mąkę, czosnek, listki laurowe, ziele angielskie, zalać wodą i wywarem z ziemniaków( można dolać go później). Wymieszać i dołożyć skórki z chleba oraz otręby.  Odstawić na 3-4 dni w temperaturze pokojowej. Jeżeli będzie stał dłużej będzie bardziej kwaśny.

Do garnka wlewamy wywar mięsno – warzywny, zakwas i przyprawy. Gotujemy ok.  20 minut od zagotowania.  Odlewamy trochę gotującej zupy dodajemy do niej śmietanę, dobrze mieszamy i dolewamy do garnka. Doprawiamy przyprawami . Jeszcze raz zagotowujemy. Podajemy na ciepło z grzankami z chleba.
Grzanki przygotowujemy w trakcie gotowania żurku. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony  w kostkę chleb. Smażymy aż się zarumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz