środa, 7 marca 2018

Naturalne Przyprawianie!

Od dawna staram się używać zdrowych i naturalnych przypraw w mojej kuchni. Często sama uprawiam je w ogródku w okresie wiosenno-letnim, a w zasadzie do jesieni. Część zamrażam lub suszę. Najważniejsze przyprawy w mojej kuchni to:

  • papryka słodka i ostra
  • pieprz czarny
  • kurkuma
  • imbir
  • cynamon
  • zioła prowansalskie
  • majeranek
  • bazylia
  • oregano
  • tymianek
  • goździki 
  • rozmaryn 
  • itd.
Dziś przedstawiam sposób na przechowywanie przypraw w kuchni, a zarazem wykorzystanie małych słoiczków po obiadkach dla niemowląt lub innych :)  Takie szklane pojemniki zapewniają długą świeżość, zapach przypraw i są neutralne dla przechowywanej zawartości. Można je łatwo umyć, wysuszyć i używać dalej jeśli jest taka potrzeba.
Polecam wykonanie własnoręczne etykiet takich przypraw których używacie najczęściej. 
Tutaj możecie pobrać etykiety wykonane przeze mnie, gotowe do druku. Etykiety polecam zalaminować i przykleić do nakrętek klejem na gorąco (takim z pistoletu:)) W kuchni od razu zdrowiej i kolorowo!


Polecam również artykuł znanej pani dietetyk na temat przypraw: czytaj
Pozdrawiam wszystkich emerytów i nie tylko!!! 
A wszystkim kobietom i dziewczynkom składam życzenia z okazji Dnia Kobiet  :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz