piątek, 16 marca 2018

Gołąbki z czerwonej kapusty - inaczej




Składniki:
½ małej kapusty czerwonej,
½ kg mięsa mielonego,
1 jajko,
1 mała cebula,
1 ząbek czosnki,
1 woreczek ryżu białego,
1 łyżka bułki tartej,
Koperek,
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek,
Mały przecier pomidorowy,
Olej do smażenia.
Wykonanie:
Kapustę zetrzeć na  tarce na grubych oczkach lub pokroić bardzo drobno. Ryż trochę pogotować( nie musi być miękki dogotuje się w gołąbkach). Dodać mięso mielone,  poszatkowaną kapustę, ryż, jajko, pokrojoną drobniutko cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz  i trochę koperku. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem. Dobrze wyrobić.  Rozgrzać tłuszcz na patelni.  Uformować  gołąbki w formie trochę większych kotletów mielonych. Obtoczyć je w bułce tartej i obsmażyć na tłuszczu.  Obsmażone przełożyć do  garnka, podlać wodą i przecierem pomidorowym. Doprawić  solą, pieprzem, majerankiem oraz dodać koperek. Dusić na małym palniku około godziny.
Podawać na ciepło jako oddzielne danie  lub z chlebem.
W miejsce czerwonej kapusty można użyć kapustę białą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz