piątek, 16 marca 2018

Biszkopt pod truskawkową pierzynką




wspaniałe puszyste ciasto lekko kwaskowe
Składniki:
Biszkopt
14 łyżek cukru,
1 szklanka mąki tortowej,
5 łyżek mąki ziemniaczanej,
6 jajek,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Krem budyniowy:
3 szklanki mleka,
4 łyżki mąki pszennej,
3 łyżki maki ziemniaczanej,
Cukier waniliowy,
Serek mascarpone lub inny tłusty lub półtłusty ,
Krem truskawkowy:
Opakowanie mrożonych truskawek ( w sezonie świeże)
Galaretka truskawkowa,
1 czubata łyżka żelatyny,
2 jogurty greckie,
4 łyżki cukru,
Mała ilość wody do galaretki i żelatyny,

Do posypania
 wiórki kokosowe
Wykonanie:
Jajka oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli i kilkoma kroplami cytryny. Dodajemy stopniowo cukier i razem jeszcze ubijamy.  Dodajemy stopniowo,  ucierając lekko łyżką :  żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną.  Wylewamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy  ok.35 minut w temperaturze  200 stopni. Sprawdzamy  czy suchy jest patyczek. Po upieczeniu wykładamy biszkopt na papier lub ściereczkę. Przekrajamy do na dwie warstwy.

Gotujemy 2 szklanki mleka, a w trzeciej rozrabiamy  mąki i gotujemy budyń ( można dodać łyżkę masła, żeby się nie przypaliło. Dodajemy ser mascarpone  lub zmielony blenderem inny ser i chwilę intensywnie mieszamy.  Krem wykładamy na pierwsza warstwę biszkoptu i przykrywamy drugim plackiem dociskając.
Truskawki mrożone ucieramy, dodajemy cukier. Razem mieszamy. Galaretkę rozpuszczamy z bardzo małej ilości wody, podobnie żelatynę.   Truskawki łączymy z jogurtami, mieszamy mikserem dodając galaretkę i żelatynę.  Na zimne ciasto wykładamy krem truskawkowy i posypujemy wiórkami kokosowymi.  Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, w najlepiej do drugiego dnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz