czwartek, 18 stycznia 2018

Rosół tradycyjny




Składniki:
Mięso z kurczaka
Trochę wołowiny lub indyka,
Woda,
2 pietruszki,
½  selera,
Kawałek pora,
3 średnie marchewki,
2 ząbki czosnku,
1 większa cebula,
Mały plasterek świeżego imbiru,
2 liście laurowe,
3 angielskie ziela,
Trochę ziaren pieprzu czarnego,
3 grzyby suszone,
Odrobina kurkumy,
Trochę kopru świeżego lub mrożonego,
Sól do smaku i pieprz mielony.
Natka z pietruszki.

Wykonanie:
Do zimnej wody wkładamy mięso warzywa i przyprawy poza solą i pieprzem mielonym.  Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy  palniki do minimum.  Tak ma się parzyć na wolnym ogniu  przez  3 godziny. Mięso po takim czasie jest miękkie, więc wyjmujemy je. Podobnie wszystkie inne składniki. Rosół solimy i pieprzymy. Posypujemy natką z pietruszki.
Podajemy gorący z  makaronem ( najlepiej z drobniejszym).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz