sobota, 16 grudnia 2017

Piernik Kawowy




Składniki:
1.      1,5 szklanki mleka,

2.      2 łyżeczki czubate przyprawy do piernika,
3.      3 łyżki kawy mielonej,
4.      1 szklanka cukru,
5.      2 łyżki miodu –płynnego,
6.      130grma masła lub margaryny,
7.      ½  szklanki bakalii – żurawina,suszone śliwki, rodzynki, morele,
         2  i pól szklanki mąki,
       2 jajka, 
10·        1,5 łyżeczki sodki,
Do polewy czekoladowej:
·         100gram masła lub margaryny,
·         ¾ szklanki cukru,
·         2 łyżki kakao,
·         2 łyżeczki kawy,
·         2 łyżki mleka ,
·         1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 50 ml wody
Dekoracja piernika: gotowe gwiazdki lub inne,
WYKONANIE:
W rondlu zagotowujemy masło, mleko, kawę, cukier, miód, przyprawę do piernika, mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy bakalie i odstawiamy do przestudzenia do temperatury pokojowej .

Kiedy masa wystygnie, wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą, wbijamy jaja, miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia składników.
Następnie dodajemy bakalie, mieszamy łyżką.
Blaszkę keksową o wymiarach 10x30 cm smarujemy tłuszczem, posypujemy kaszą manną, wlewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię.
Foremkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 55 minut, do "suchego patyczka".
Przygotowujemy polewę.
Żelatynę rozprowadzamy w gorącej wodzie.
Do rondelka wrzucamy masło, wsypujemy cukier puder, kakao, kawę, wlewamy mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników (nie zagotowujemy). Następnie wyłączamy gaz, dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia.
Ostudzone polewamy polewa czekoladowa, a następnie dekorujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz