środa, 11 października 2017

Zupa meksykańska z batatami

 pikantna zupa według przepisu mojego
 zięcia była dla mnie czymś nowym i bardzo smacznym



Składniki:
·         Łyżka oliwy
·         1 mała cebula
·         2 ząbki czosnku
·         300g batata ( 1 lub 2 duże)
·         1/3 szklanki czerwonej soczewicy
·         1 litr bulionu, wywaru lub rosołu
·         1 pojedyncza pierś z kurczaka
·         ¼ szklanki śmietany 30%
·         Przyprawy: kmin rzymski1/2 łyżeczki, tyle samo słodkiej papryki, ostrej papryki, kurkumy, oregano,  kolendry, sól i pieprz


Wykonanie:
·         Obrać bataty i cebulę. Pokroić w kostkę. Zetrzeć czosnek. Warzywa włożyć do garnka, wlać oliwę i smażyć 5 minut.
·         Dodać sucha, przepłukaną soczewicę, przyprawy i smażyć przez 1 minutę.
·         Dodać bulion i zagotować. Dodać kurczaka  pokrojonego w kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować.
·         Dusić przez 15 minut na zmniejszonym palniku. Zdjąć z palnika dodać śmietanę  i wymieszać.
·         Podawać z posiekaną kolendrą lub natką z pietruszki oraz papryczką chili.  Można skropić sokiem z limonki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz