wtorek, 6 czerwca 2017

Torcik truskawkowy



 w sezonie truskawki świeże jemy pod każdą postacią
poza sezonem mogą być mrożone
Składniki:
Paczka biszkoptów,
1/.2 kg truskawek,
Galaretka truskawkowa,
Śnieżka w proszku,
1 szklanka mleka,
Mały jogurt gęsty lub serek homogenizowany,

( w miejsce gotowej śnieżki w proszku możemy użyć ½ litra śmietany 30 %,  2 łyżki cukru i żelatynę)

Wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy i czekamy jak zacznie się lekko ściągać.
Na dnie tortownicy układamy biszkopty.  Ubijamy śnieżkę ubijamy mikserem z mlekiem i jogurtem . Wykładamy na biszkopty.  Układamy na niej  truskawki dobrze wypłukane i odsączone.  Zalewamy gęstniejącą  galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia galaretki.

W przypadku jeżeli używamy śmietany 30% zamiast gotowej śnieżki.  Rozpuszczamy żelatynę na ½

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz