środa, 8 marca 2017

Tarta z jabłkami w kształcie róż




róże na wierzchu są z jabłek posypanych cynamonem
Spód tarty:
1,5 szklanki otrąb owsianych,
1 łyżeczka cynamonu,
100gram masła.
Połączyć roztopione masło z cynamonem i otrębami. Wyłożyć na spód tarty.


Masa cynamonowo budyniowa
1,5 szklanki mleka,
½ szklanki cukru,
2 łyżeczki cynamonu,
¼ kostki masła,
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
W mleku rozpuścić masło, cukier i cynamon. Odlać do  naczynia 1/3 mleka i wymieszać w nim mąkę. Zagotować  mleko, dodać rozpuszczoną mąkę i ugotować mieszając budyń.  Ugotowany budyń wyłożyć na spód tarty.
 Róże z jabłek.
3 jabłka,
Szczypta cynamonu,

Wykonanie:
Jabłka obrać ze skórki bardzo cienko.  Na talerzyk posypać troszkę cynamonu. Z jabłek wycinać cienkie paseczki. Można użyć do tego obieraczkę do jabłek lub zrobić to nożem. Jeden z brzegów moczyć w cynamonie i formować  płatki róż wciskając je w masę budyniową. Po uformowaniu róż całość zapiekać  ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Schłodzić w lodówce do drugiego dnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz