sobota, 28 stycznia 2017

Ciastka amoniaczki


ulubione ciasta mojego dzieciństwa
Składniki:
1 kg mąki,

1 łyżka czubata amoniaku,

1 szklanka cukru,

Cukier waniliowy,

3 jajka,

½ roztopionego masła,

3 łyżki kwaśnej śmietany,


Wykonanie:
Mąkę  wysypać na stolnicę pozostawiając część do podsypywania podczas wałkowania ciasta. Rozsypać na mąkę amoniak i lekko go wymieszać z mąką. W środku maki zrobić dołek i wlać w niego roztopione masło.  Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie wylać je w środek mąki. Zagnieść ciasto. Dolewać śmietanę i zagniatać ją.  Wyrobione ciasto podzielić na trzy część.  Każdą z nich rozwałkować na cienkie placki  trochę grubsze niż na kluski.  Wycinać foremkami ciastka, a jak nie mamy foremek można wycinać krążki. Ciastka rozkładamy na blasze wyłożonej papierem. Wcześnie piekarnik nagrzewamy do  200 stopni.  Ciastka pieczemy niedługo ( ok. 15 minut). Obserwujemy , żeby nie były zbyt ciemne.  Jeżeli mają właściwy kolor są gotowe. Wysuwamy je i pieczemy następną partię ciastek.  Najlepiej mieć dwie blachy. Jedna się piecze, a drugą przygotowujemy. Po wyjęciu ciastka muszą ostygnąć i odparować.  Można je przechowywać  przez dłuższy okres w zamkniętym pojemniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz