czwartek, 19 stycznia 2017

Łazanki z kapustą



 Polecam  jako danie obiadowe
Składniki:
0,25 kg Kapusty kiszonej,
½ opakowania makaronu łazanki,
1 cebula,
Sól, pieprz, kminek mielony, majeranek,
2 łyżki oleju ,
20dkg boczku wędzonego lub kiełbaski,


Wykonanie:
Ugotować makaron. Kapustę sparzyć, odlać wodę pokroić na drobno.  Rozgrzać olej. Cebulkę pokroić na drobną kostkę i przesmażyć na oleju. Dodać  pokrojoną kapustę. Obsmażyć. Podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem.   Gorące wymieszać z ugotowanym makaronem.  Polać przesmażonym boczkiem lub  kiełbaską.

 W okresie lata  w miejsce kiszonej kapusty można użyć  kapusty świeżej.  Wykonanie takie same.

Łazanki można zrobić z własnego ciasta:
0,25 kg mąki,
1 jajko,
50ml wody,
2 dkg soli.
W wymienionych składników zagnieść ciasto, rozwałkować je na cienkie i pokroić  na niewielkie kwadraty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz