poniedziałek, 24 października 2016

Patisony konserwowe



Składniki:
Małe patisony,
2 łyżki cukru,
Kolendra w ziarnach,
Małe  patisony,
½ szklanki octu ,
1 litr wody,
1 łyżeczka soli,

Wykonanie:        
Umyte patisony wkładamy do słoików. Jeśli są trochę większe  należy je przekroić na połówki lub ćwiartki.  Muszą być świeże i miękkie.  Jeśli przerosną na duże nie nadają się do konserwowania. Do każdego słoika wsypujemy po kilka ziaren kolendry.
Gotujemy zalewę: wodę, ocet, sól, cukier.
Gotującą zalewą zalewamy patisony w słoikach  i pasteryzujemy  10 minut w gotującej wodzie. Odwracamy słoiki po wyjęciu z gotowania do góry dnem i tak pozostawiamy do drugiego dnia lub na kilka godzin.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz