niedziela, 16 października 2016

Jesienna zupa dyniowa



sezon na dynię czas zacząć
Składniki:
4 ziemniaki średniej wielkości,
0,50 kilograma dyni pokrojonej w kostkę,
4 marchewki,
½  cebuli,
1 ząbek czosnku,
Wywar warzywny lub kostka rosołowa,
Sól, pieprz do smaku.
Olej do smażenia ziemniaków,
1 łyżka śmietany  lub ½ małego jogurtu.


Wykonanie:
Ziemniaki obrać pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na oleju aż się zeszklą.  Zalać wywarem  warzywnym lub wodą z kostką rosołową i ząbkiem czosnku.  Wody ma być więcej, ponieważ z niej będzie  odpowiednia ilość zupy( np. 1,5 -2 litra ).
 Marchew oddzielnie ugotować aż będzie miękka w niewielkiej ilości wody. Dodać dynię i razem ugotować.  Przesmażyć cebulę dodać do marchwi i dyni. Razem zmiksować blenderem na gładką masę.  Po zmiksowaniu dodać do ugotowanych ziemniaków. Razem zagotować  dodać łyżkę śmietany  lub jogurt, posolić i pieprzyć do smaku.  Konsystencja zupy ma być dość gęsta.  Jeśli mamy zieloną natkę z pietruszki, listek bazylii można przyozdobić każdy talerz.
Zupę można podać z podsmażonymi plasterkami kiełbaski.

Zupa gotowa do podania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz