czwartek, 20 października 2016

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami



 
drożdżowe ciasto udaje się, jest smaczne i można je robić na różne sposobyNajważniejsze to świeże drożdże, letnia temperatura wszystkich składników cały czas i na początku  rzadkie aby drożdże szybko się rozmnażały.

Składniki:
Ciasto
4 dkg  drożdży,
2 jajka,
50 dkg masła,
½ szklanki cukru ,
½ kg mąki,
2 szklanki mleka,
Małe śliwki ( węgierki),
Cukier waniliowy,
Kruszonka
¾ szklanki cukru,
1 czubata łyżeczka masła,
½ szklanki mąki.

Wykonanie:
Podgrzać lekko a szklankę mleka ( ma być letnie). Włożyć i rozkruszyć do niego drożdże i dodać  łyżeczkę cukru oraz  czubatą łyżkę maki. Dobrze wymieszać. Konsystencja tego ma być bardzo rzadka, wtedy drożdże dobrze się rozmnażają.  Osypać na wierzch mąką. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż wyrośnie.  ( ok. 10 minut).
Rozpuścić masło. Rozgrzać mleko. Połączyć razem. Utrzeć jajka z resztą cukru i dodać  do mleka z masłem. Zamieszać, wtedy jajka z cukrem też się rozgrzeją. Ma być letnie tak jak  drożdże.  Połączyć wszystko razem z drożdżami i dodać  część mąki. Wyrobić łyżką.  Nadal ma być rzadkie. Przykryć i odczekać aż trochę podrośnie. Cały czas ma być w ciepłym miejscu. Przesypać  mąkę i wyrobić dobrze łyżką.  Przykryć i odstawić, a w między czasie przygotować śliwki. Umyć w ciepłej wodzie. Śliwki też nie mogą wychłodzić ciasta. Wypestkować i posypać cukrem i cukrem waniliowym. Ciasto jest już wyrośnięte tzn.  podwoiło swoją objętość.
Blachę wykładamy papierem do  pieczenia i smarujemy olejem.  Ciasto nabieramy łyżką. Na stolnicy lub większej desce  posypanej mąką porcję ciasta lekko spłaszczamy, kładziemy do środka jedną śliwkę zalepiamy i układamy na blasze. Na wierzch kładziemy jeszcze połówkę śliwki  skórką do dołu.
 Z masła, cukru i mąki  ugniatamy kruszonkę, która  dość mocno posypujemy kruszonką. Pieczemy   30 minut  w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach, później jak się zarumienią  można zmniejszyć temperaturę do 180 stopni.
S M A C Z N E G O


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz