sobota, 2 lipca 2016

Pierogi z borówkami ( jagodami)


Składniki:

0,25 kg borówek ( jagód),
1 jajko,
½ kg mąki,
woda gotująca 1 szklanka,
2 łyżki oleju,
Sól, pieprz,
1 łyżeczka cukru do ciasta,
1 łyżka cukru,
1/2 cukru waniliowego.
Śmietana lub jogurt do polania pierogów,



Wykonanie:

 
2/3 mąki zalać w naczyniu gotującą wodą i wymieszać. Powstanie gęsty klej. Dodać żółtko, olej, sól i łyżeczkę cukru. Wymieszać.
Na stolnicą wysypaną mąką wyłożyć ciasto i zagnieść je podsypując mąką według potrzeb.
Przygotować borówki ( jagody) jako nadzienie. Umyć i obtoczyć w cukrze i cukrze pudru. .
Odciąć część ciasta uformować długi rulon. Rulon pociąć na krążki o grubości ok. 2 cm i każdy rozwałkować. Na środku wyłożyć łyżeczką borówki i złożyć na pół. Przycisnąć
mocno brzegi, aby się skleiło. Brzegi powstałego piroga można dodatkowo zacisnąć widelcem. ( Wykonanie na zdjęciach pokazałam w przepisie „pierogi z kapustą”)
Pirogi wrzucać na gotującą osoloną wodę. Gotować aż wypłyną na wierzch i jeszcze chwilę.
Pozostałe borówki zużyć do posypania na wierzch.
Podawać polane śmietaną lub jogurtem.
Bardzo bobrze smakują również zimne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz