czwartek, 7 lipca 2016

ogórki kiszone


 naprawdę warto robić własne przetwory,
kiszone ogórki wymagają tak niewiele pracy
Składniki:


  • sól kamienna,
  • ogórki,
  • woda ,
  • chrzan,
  • czosnek,
  • koper,
  • dodatkowo: liście z czarnej porzeczki, wiśni, winogron lub dębu.

Wykonanie:

Słoiki myjemy w gorącej wodzie. Na dno wkładamy umyty koper, kawałek korzenia chrzanu, 2 ząbki czosnku. Można dodatkowo wedle uznania wkładać: liść dębu, czarnej porzeczki, wiśni czy winogron. Umyte ogórki wkładamy do słoików. Zalewamy wodą wymieszaną z solą w proporcji na 1 litr wody czubata 1 łyżka soli. Może być woda gorąca, ale jeżeli użyjemy wodę zimną ogórki też zakiszą się. Zakręcamy słoiki. Nie odwracamy do góry dnem. Wynosimy je do ciemnego miejsca, aby ukisiły się.
Zalane gorącą wodą szybciej zakisną.
Liście dębu, wiśni i porzeczki powodują, że zakiszone ogórki będą jędrne. Liście winogron nadają smaku.
Bez liści też będą dobre. 

1 komentarz:

  1. The King Casino | Ventureberg
    Discover the rise and fall 1xbet app of the king casino, one 더킹카지노 주소 of the world's largest The 바카라사이트 Casino is operated by the dental implants King Casino Group. 우리 카지노 도메인 You can

    OdpowiedzUsuń