poniedziałek, 18 lipca 2016

Leczo z patisonów



Mamy sezon na patisony, więc wykorzystujmy go.
Patisony z rodziny dyniowatych są lekkostrawne i dietetyczne. Zawierają : witaminę C, nieco witamin B1, B2, PP, wapń, fosfor, żelazo, magnez, karoten.










składniki:

  • 2 średniej wielkości patisony,
  • cebula,
  • przecier pomidorowy,
  • tłuszcz do smażenia,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek i inne wedle uznania,
Można dodać gotowane mięso pokrojone w kostkę lub kiełbasę.


 Wykonanie:
 


Rozgrzać tłuszcz na patelni.Pokrojoną cebulę przesmażamy. Patisony obrać ze skórki.( młode są miękkie i łatwo się obierają - wybieramy świeże). Pokroić je  w kostki i wrzucić na tłuszcz. Podsmażyć 10 minut, dodajemy przecier pomidorowy  i doprawiamy  do smaku. Ponownie zagotowujemy.

Można też dodać pokrojone ugotowane mięso lub kiełbasę. Moja wersja na zdjęciu jest bez mięsa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz