czwartek, 14 lipca 2016

Krokiety do czerwonego barszczyku

ulubione danie moich bliskich
wymagają trochę pracy, więc
robię je na specjalne okazje.
Składniki:

I. FARSZ

½ kg kapusty kiszonej,
½ kg dowolnego mięsa ugotowanego (chudego ),
1 mała cebulka,
1 jajko,
1 łyżka bułki tartej,
pieprz ziołowy i naturalny czarny, majeranek lub inne przyprawy według uznania,

II. NALESNIK DO KROKIETA
1,5 szklanki zimnej wody,
0,5 szklanki mleka,
1/2 kg mąki,
2 jajka,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
1 łyżka oleju,



III POZOSTAŁE
olej do smażenia,
1 jajko,
2 czubate łyżki bułki tartej,

W Y K O N A N I E:


Na gorący tłuszcz dodać posiekaną cebulkę i lekko przesmażyć. Dodać drobno posiekane ugotowane mięso. Kapustę przepłukać gorącą wodą. Odcedzić i drobno pokroić, a następnie dodać do smażonego mięsa. Smażyć 15 minut. Lekko ostudzić, dodać jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wymieszać. Farsz gotowy.

Rozrobić ciasto naleśnikowe wymienionych składników i dobrze wymieszać. Rozgrzać na patelni niewielką ilość oleju i smażyć cienkie naleśniki po dwu stronach. Żeby właściwie się usmażyły na patelni prawie ma nie być tłuszczu.

Po usmażeniu na środek każdego naleśnika nakładamy farsz. Przygniatamy farsz lekko, a następnie zaginamy brzegi do środka po dwóch przeciwnych stronach, a następie dwie pozostałe strony, tak, aby przykryć farsz. Całość zginamy na pół. Obtaczamy w rozbitym widelcem jajku i w bułce tartej tak aby zakleić otwory jajkiem i bułką. Powstały krokiet podsmażamy na tłuszczu na niskich temperaturach. Podajemy na ciepło jako dodatek do czerwonego barszczyku.

Przepis na dobry czerwony barszczyk podałam we wcześniejszych postach jako „ barszczyk czerwony z uszkami”

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz