niedziela, 19 czerwca 2016

Tarta ze szpinakiem

Składniki na farsz:
  • paczka szpinaku lub świeżego,
  • 1/2 kartonika sera typu feta,
  • duży pomidor bądź kilka małych
  • 2 ząbki czosnku,
  • troszkę gałki muszkatołowej,
  • troszkę pieprzu,
  • ½ łyżki soku z cytryny,
  • 100 g śmietanki 30% ,
  • 2 jajka,
Składniki na ciasto:
  • 1,5-2 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 1/3 kostki masła,
  • sól,
    WYKONANIE:
    Zagniatamy ciasto i wkładamy je na 15 minut do lodówki. Przygotowujemy farsz. Na maśle lub margarynie podsmażamy czosnek i dodajemy szpinak. Mieszamy krótko podsmażając. Dodajemy gałkę, pieprz i sok z cytryny. Ciastem oblepiamy formę i wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( z termoobiegiem na 15 minut. Po wyjęciu nakładamy na nie szpinak, pokruszony ser feta, polewamy je śmietanką rozrobioną z jajkami i kładziemy pomidory. Zapiekamy 30 minut w 180 stopniach. Dodatkowo jeszcze 5 minut w 200 stopniach, aby tarta się bardziej zrumieniła.
    Podajemy na ciepło, ale może być i na zimno
    Smacznego!!!

2 komentarze: