niedziela, 12 czerwca 2016

Pierogi z truskawkami

Ostatnio odkryłam jakie smaczne są pierogi z truskawkami!!!!  
w czasie sezonu truskawkowego jemy ich  dużo.
Jemy je w różnej postaci. 
 


Składniki:
0,25 kg truskawek,
1 jajko,
½ kg mąki,
woda gotująca 1 szklanka,
2 łyżki oleju,
Sól,
1 łyżeczka cukru do ciasta,
1 łyżka cukru do obsypania truskawek( nadzienie),
1-2 łyżki cukru do ucierania truskawek( do polania) .
1/2 cukru waniliowego.
Śmietana do polania pierogów,


Wykonanie:

2/3 mąki zalać w naczyniu gotującą wodą i wymieszać. Powstanie gęsty klej. Dodać żółtko, olej, sól, łyżeczkę cukru. Wymieszać. Na stolnicą wysypaną mąką wyłożyć ciasto i zagnieść je podsypując mąką według potrzeb.
Przygotować truskawki jako nadzienie. Odszypułkować, umyć i obtoczyć w cukrze i cukrze pudru. Zbyt duże przeciąć na połowę.
Odciąć część ciasta uformować długi rulon. Rulon pociąć na krążki o grubości ok. 2 cm i każdy rozwałkować. Na środku wyłożyć truskawki lub ich połówki. Złożyć na pół. Przycisnąć mocno brzegi aby się skleiło. Brzegi powstałego piroga można dodatkowo zacisnąć widelcem. ( Wykonanie na zdjęciach pokazałam w przepisie „pierogi z kapustą”)
Pirogi wrzucać na gotującą osoloną wodę. Gotować aż wypłyną na wierzch i jeszcze chwilę.
Pozostałe truskawki zmielić blenderem z cukrem. Powstanie sos truskawkowy do polania pierogów.
Podawać polane sosem truskawkowym i na każdy mozna zrobić kleks ze śmietany.
Bardzo bobrze smakują zimne.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz