środa, 1 czerwca 2016

Kluski ze szpinakiem




smaczne i zdrowe danie obiadowe.
 mało kaloryczne

Składniki:

Makaron ciemny z pełnego przemiału,

2 garście szpinaku świeżego lub ½ opakowania mrożonego,

20 dkg sera białego ( Sanniki lub inny),

1 łyżka oliwy z oliwek,

przyprawy: sól, pieprz, 

 

Wykonanie:

Ugotować makaron w posolonej wodzie. Wyłączyć go dolać wody i jeszcze odstawić, aby trochę postał w wodzie.
Szpinak bardzo dokładnie umyć. Wrzucić na gorącą wodę. Gotować bardzo krótko, aby pozostał zielony i nie zmienił koloru i odcedzamy go.
Odcedzamy makaron. Makaron wykładamy na talerze, mieszamy ze szpinakiem, przyprawiamy i polewamy oliwą z oliwek. Dodajemy rozkruszony biały ser i posypujemy koprem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz